Binnen de nadrukkelijke context van vertrouwen en vertrouwelijkheid verwacht ik dat je jezelf meebrengt en voorbeelden kan geven van vragen en/of dilemma's waar je (soms of vaker) mee worstelt. Het gaat tenslotte om jezelf, haal er dus vooral die dingen uit waar jijzelf gevoelsmatig of verstandelijk tegenaan loopt, of waarin je jezelf minder effectief vindt. Een coachingstraject moet je vooral en in eerste instantie zélf willen! Omdat je manager het nuttig vindt, terwijl jij er het jouwe van denkt, ... ík geloof er niet in!
Het draait dus allemaal om joú! Door te klankborden over onderwerpen die jij - om welke reden dan ook - belangrijk vindt, door zaken via vragen en doorvragen samen uit te diepen en vooral door jouw antwoorden en eventuele verklaringen samen overzichtelijk te structureren, creeeren we meer helderheid. Helderheid in jouw hoofd over welke dingen er kennelijk dus écht toe doen, evenals helderheid over je neigingen, menselijke valkuilen en het effect van je handelen. Zowel op anderen, als op jezelf. Zowel rationeel als gevoelsmatig. Het (leren) reflecteren op datgene wat je denkt en doet, is in elke vorm van coaching dan ook cruciaal om er voldoende uit te halen.
Buiten alles wat er tegenwoordig over het onderbewuste wordt gezegd en geschreven, het is onbetwist een belangrijke radar die mede jou handelen bepaalt. Door het onderzoeken en uitdiepen van achterliggende veelal onderbewuste opvattingen, waarden en normen, vallen zaken vaak op hun plaats. Dat alleen al, schept tevens vaak ruimte, ruimte om zaken eens op een andere wijze te benaderen en uit te proberen.
Kennismaking/ intake
Regelmatig komt het voor dat ik via HR-adviseur of direct leidinggevende de naam van een medewerker krijg doorgebeld, die me vervolgens zelf benadert met zijn of haar coachingsvragen. Stel dat u dat bent, de eerste vervolgstap is dan altijd een afspraak voor een nadere kennismaking en uitgebreide intake waar ik minimaal anderhalf uur voor uittrek. In dit kennismakingsgesprek probeer ik samen met jou tot nadere concretisering te komen van de punten waar jij feitelijk, of gevoelsmatig te vaak 'tegenaan' loopt. Kortom, wat is de vraagstelling en wat is de aanleiding om hier via individuele coaching mee aan de slag te gaan?
Afhankelijk van de vragen die jij inbrengt kan het accent van de coaching meer liggen op het vergroten van inzicht via klankbordgesprekken (om van daaruit je handelen deels bij te stellen), dan wel op het daadwerkelijk oefenen en trainen van vaardigheden en gedrag. Bij dit laatste gaat het dus vooral om effectief handelen, het vergroten van je communicatieve effectiviteit, of beïnvloedende kracht. Ik maak daarbij regelmatig gebruik van een professionele trainingsactrice, die als geen ander in staat is om dat lastige gesprek waar jij over vertelt één op één na te bootsen. Zo kun je ter plekke experimenteren met gedrag zonder dat dit consequenties heeft. Bijkomend voordeel is dat je direct feedback krijgt op datgene wat jij bij de ander oproept. Ook het gebruik van video is hierbij een waardevol hulpmiddel.
Na het gezamenlijk uitdiepen van je vragen en/of dilemma's en het schetsen van mogelijkheden in aanpak die ik kan bieden, is het na afloop van dit gesprek aan jou om te beslissen of je voldoende vertrouwen hebt om een coachingstraject met mij in - en aan - te durven gaan. Voldoende 'klik' met mij als coach is uiteraard van belang, volg daarin vooral je intuitie en gevoel. Heb je hierover twijfels, geef dat gewoonweg aan en ga in dat geval vooral nog met een andere coach praten. Iedere coach heeft zo zijn eigen aanpak en expertise. Ook ik maak uiteraard mijn afweging en inschatting in hoeverre ik de juiste persoon ben om jou optimaal te kunnen helpen en begeleiden. En dat koppel ik uiteraard terug.
Plan van aanpak/ offerte
Indien wij beiden positief aankijken tegen een gezamenlijk vervolg, maak ik op basis van het intakegesprek een plan van aanpak/offerte. Hierin staat een korte schets van aanleiding & vraagstelling, werkwijze & beoogd resultaat, tijdspad, vertrouwelijkheid & afstemming, en afsluitend een overzicht van de kosten.
Nadat jij hebt aangegeven je in het opgestelde coachingsvoorstel te kunnen vinden, en ook jouw organisatie gaat vervolgens akkoord, plannen we de eerste afspraak in. In de meeste gevallen gaat het om trajecten van 6 tot 8 sessies van anderhalf tot twee uur per keer met een frequentie van eens in de 2 tot 4 weken. In bovengeschetste werkwijze zijn uiteraard varianten mogelijk waarbij het regelmatig voorkomt dat jouw leidinggevende, of HR-adviseur voorafgaand aan de start nog gezamenlijk om tafel wil, hetzij één op één met mij als coach, hetzij gedrieen.
Afstemming opdrachtgever - deelnemer - coach
Individuele coaching werkt alleen bij de gratie van vertrouwelijkheid! Alles wat tijdens de sessies wordt verteld en vermeld blijft dan ook binnenskamers. Wel is het tegelijkertijd belangrijk dat de leidinggevende, of HR-adviseur tijdens een traject op de hoogte blijft van waar jij mee bezig bent. Ikzelf stimuleer als coach openheid naar alle partijen, maar de verantwoordelijkheid om belangrijke zaken binnen de organisatie te bespreken ligt altijd bij jou! Afhankelijk van coachingvragen & aanleiding wordt gedurende een traject soms een aantal vast momenten ingepland tussen jou en je leidinggevende. Dit om de voortgang te bespreken en tussentijdse feedback te kunnen krijgen. Ook kan er bij de organisatie behoefte bestaan om tussentijds met mij als coach af te stemmen. Dit gebeurt in principe altijd met medeweten en instemming van jou.
Evaluerend eindgesprek
Vaak en bij voorkeur (maar ook dit is optioneel) wordt een traject afgerond met een evaluerend gesprek, waarbij jij, je manager en/of HR-adviseur en ik als coach aanschuiven. Ik geef jou hierin nadrukkelijk het woord om je ervaringen en bevindingen te delen, om gezamenlijk terug te blikken op de effecten van de coaching, en vervolgens om vooral ook samen vooruit te kijken. Aangezien een coachingstraject vaak een sterke aanzet geeft tot scherper bewustzijn en meer effectief gedrag, is de vervolguitdaging om dit vast te houden en verder aan te scherpen. Wat kan jij hierin zelf, en wat heb jij hierbij nodig van de organisatie? Ofwel, hoe kan de organisatie dit stimuleren ter bevordering van jouw verdere groei en ontwikkeling. Ik denk hier vanuit mijn expertise uiteraard graag in mee!
Werkwijze
- Kennismaking/ intake
- Plan van aanpak/offerte
- Afstemming opdrachtgever - deelnemer - coach
- Evaluerend eindgesprek